CONTACT DESPRE NOI PROGRAM REGULAMENT ARTICOLE CAMERA WEB

   ASOCIATIA SPORTIVA "CLUBUL SPORTIV AKADEMOS ALPINISM ACROBATIC"

 
Drumetii montane

CLUBUL SPORTIV AKADEMOS ALPINISM ACROBATIC”


DRUMETII MONTANE


1. CABANA VALEA SIMBETEI – FEREASTRA MARE A SIMBETEI VF. GALASESCU MIC – VF. VISTEA MARE – SAUA PODRAGU – CABANA PODRAGU (8 ore).


Marcaj:

- triunghi rosu: Cabana Valea Simbetei – Fereastra Mare a Simbetei;

- banda rosie: Fereastra Mare a Simbetei – Saua Podragu;

- triunghi albastru: Saua Podragu – Cabana Podragu.


De la cabana Valea Simbetei (1401 m) urcam treptele caldarii si pe langa coltul Balaceni iesim pe creasta in Fereastra Mare a Simbetei (2180 m). De aici urmam marcajul banda rosie, patrunzand in partea centrala mai accidentata, cea mai frumoasa a muntilor Fagaras. Depasim Vf. Slanina, apoi din Fereastra Mica urcam spre Vf. Galasescu Mic (2410 m). Trecem de Vf. Galasescu Mare (2470 m), Vf. Galbenele (2456 m), muntele Hirtopul Ursului si atingem Portita Vistei (2310 m) loc in care se trece din Valea Rea (refugiul Moldoveanu sud – 2074 m) in Valea Vistea Mare. De aici urcus dur pe muchia Vistei Mari pana la cioaca Vistei (Vistea Mare – 2527 m).


PENTRU DRUMETII ANTRENATI:

Aici se poate intreprinde o deviere spre sud la Vf. Moldoveanul (2544 m) pe o poteca marcata cu cruce rosie, triunghi galben si triunghi albastru. Traseu dificil in care se trece Strunga Moldoveanu. Durata devierii dus-intors: 1 ora care se adauga la timpul total al traseului.


Din Vf. Vistea Mare (priveliste exceptionala) coboram in seaua Orzanelei (2305 m). De aici revenim la inaltime si trecem pe langa Varfurile Ucisoara, Ucea Mare (2434 m). Corabia (2407 m). Dupa saua Ucea Mare urcam in saua Podul Giurgiului si pe langa Piscul Tarata coboram in saua Podragu (2307 m). Parasim traseul pe creasta principala si coboram la nord pe poteca (triunghi albastru, triunghi rosu) in caldarea Podragu, la cabana Podragu (2136 m).2. CABANA BILEA LAC – SAUA PALTINULUI – VF. LAITEI – REFUGIUL CALTUN – POTRITA NEGOIULUI – STRUNGA DOAMNEI – VF. NEGOIU – ACUL CLEOPATREI – CABANA NEGOIU (8 ore).


Marcaj:

- banda albastra: cabana Bilea Lac – saua Paltinului;

- banda rosie: saua Paltinului – caldarea Laitei – Vf. Negoiu;

- triunghi albastru: Vf. Negoiu – cabana Negoiu.


Traseu greu mai ales pe vreme nefavorabila.

Locuri mari dificile: sub Vf. Paltinul, sub Turnul Paltinului, sub Vf. Laita – saua Laitei, Strunga Doamnei.

Vara, in caz de vreme rea, se poate folosi refugiul Salvamont Caltun. Se poate evita portiunea sau a Paltinului – lacul Caltun pe itinerariul traseului 24 (cruce albastra): Tunel Bilea – fata sudica a muntelui Pisica – piciorul Paltinului – fata Laitei – refugiul Caltun. In zona Vf. Negoiu se poate urna si prin strunga Dracului (marcaj banda rosie), varianta accesibila cand lipseste zapada.

De la cabana Bilea Lac (2027 m) urcus accentuat in saua Paltinului (2350 m). Urmeaza un traseu frumos , cu portiuni dificile. Sunt depasite pe rand Turnul Paltinului (2372 m), saua Doamnei, apoi muntele Laia (2397 m). De aici portiune accidentata cu cabluri pana la saua Laitelul. Urcam Vf. Laitelul (2390 m) cu priveliste magnifica asupra crestelor Lespezi – Negoiu. Coboram (cablu) in saua Laita si evitam Creasta Crenelata pe versantul sudic pana la refugiul si lacul Caltun (2175 m). Urcam pe lespezi in Portita Negoiului, apoi patrundem la nord in buza Caldarii Laita. Lasam in dreapta ramificatia variantelor prin Strunga Ciobanului (cruce rosie) si prin Strunga Dracului (banda rosie), ne strecuram la stanga in hornul care ne scoate in Strunga Doamnei. De aici urcam poteca pe langa creasta la Vf. Negoiu (2535 m). Priveliste exceptionala! Din Vf. Negoiu la nord pe lespezi pe langa Acul Cleopatrei, la Piatra Pranzului. Pe firul vaii poteca ajunge pe treapta mijlocie a Caldarii Saratii si coboara mai departe pe flancul muntelui Serbota in padure la Cabana Negoiu (1546 m).3. STINELE PODUL GIURGIULUI – IZVORUL MOLDOVEANU – VF. MOLDOVEANU (6 ore).


Marcaj:

- triunghi galben


Traseu interesant de acces in Vf. Moldoveanu. De la stanele Podul Giucgiului (1400-1450 m) urcam pe valea Orzanelelor pana la gura vaii Izvorul Moldoveanului. Traversam paraul in apropierea cascadei si urcam pe langa stana Moldoveanului in Saua Moldoveanu –Galbena. Aici continuam urcusul pana in VF.Moldoveanu (2544 m). Din Vf. Moldoveanu traversam creasta ingusta (strunga) pana la Vf. Vistea (2526 m). De aici coboram pe poteca principala in Portita Vistei (2310 m) si apoi la refugiul Moldoveanu (Valea Rea -2070 m).


Articol adaugat la data de: 2007-02-10 15:04:54